Geschiedenis

ITF Taekwon-Do & Generaal Choi Hong Hi
choiOfficieel onstond de naam Taekwon-Do pas op 11 april 1955, alhoewel de martial art al langer bestond.

Stichter van Taekwon-Do is Generaal Choi Hong Hi.

Tijdens de Japanse bezetting van Korea vond hij dat het tijd werd dat Korea opnieuw een eigen krijgskunst kreeg, want onder de Japanners werden de Koreaanse vormen zoals b.v. het taek kyon verboden.

Andere vormen werden soms als referentie gebruikt, maar door de wetenschappelijke basis (als student wiskunde en fysica verzoende de Generaal wetenschap en martial art), de dynamiek, de Koreaanse achtergrond & filosofie is Taekwon-Do verschillend van de meeste andere krijgskunsten.

Om zijn krijgskunst beter te kunnen verspreiden, emigreerde Generaal Choi begin jaren ’70 naar Canada.
tkd

Taekwon-Do staat voor “de weg van de voet en de vuist”, waarbij de do – weg – begrippen inhoudt als hoffelijkheid, integriteit, doorzettingsvermogen, zelfcontrole en onbedwingbare geest.

De International Taekwon-Do Federation ontstond op 22 maart 1966. Generaal Choi Hong Hi was voorzitter van ITF tot aan zijn dood op 15 juni 2002. Hij zou op 9 november van dat jaar 84 jaar worden.

MasterTranGeneraal Choi werd in 2003 opgevolgd door GrandMaster Tran Trieu Quan, 9de dan (Canada). Op 12 januari 2010 kwam GM Tran om het leven bij de aardbeving in Haiti. Hij werd opgevolgd door GrandMaster Pablo Traijtenberg, 9de dan (Argentinië). Op 29 april 2019 werd in Inzell, Duitsland GrandMaster Paul Weiler, 9de dan (Duitsland) door het ITF Congress verkozen tot voorzitter van ITF.

aetfIn 1979 werd een continentale federatie voor Europa opgericht door GrandMaster Rhee Ki Ha, de All Europe Taekwon-Do Federation.

ITF-Belgium & GrandMaster Frank Vanberghen
ITF-Belgium werd opgericht in 1990 en werd onmiddellijk lid van ITF en AETF. In 1995 werd ITF-Belgium een overkoepelende federatie voor ITF-Vlaanderen eV vzw en ITF-Wallonie asbl.

ITF-Belgfrank8ium werd opgericht door Frank Vanberghen.
Hij begon met ITF Taekwon-Do in 1977 in Duitsland, waar hij toen woonde voor zijn werk.
Reeds vanop jonge leeftijd beoefende hij in België Shotokan Karate, maar in Duitsland vond hij geen club. Alle karateclubs waren er verdrongen door Taekwon-Do.
Tijdens een seminar met Generaal Choi in 1989 – hij was toen net 4de dan en stond op het punt terug te keren naar het vaderland – vroeg de Generaal aan Frank Vanberghen een federatie op te starten in België. En zo geschiedde…

Frank Vanberghen bleef voorzitter van ITF-Belgium tot 2001.
In 2018 behaalde hij de hoogst mogelijke graad binnen ITF Taekwon-Do, IX°dan, GrandMaster, de eerste en enige binnen België en nummer 24 wereldwijd.
Vandaag is GrandMaster Vanberghen nog steeds technical director van ITF-Belgium, secretaris-penningmeester van ITF-Vlaanderen,  Chairman van het Revisory Committee & Chairman van het Disciplinary Committee AETF en Chairman van het ITF Audit, Risk & Compliance Committee.

Ge-Baek
De ITF Taekwon-Do school Ge-Baek werd in september 1992 opgericht door Pascal Van Kerckhove.
De trainingen gingen eerst door in het Jeugdhuis Okapi, na enige tijd werd de sportzaal van het KA Lokeren onze dojang.
In mei 1995 werd het Sportcomplex voor Gevechtssporten in de Kazernestraat ingehuldigd en vanaf toen is de dojang te vinden in het sportcomplex.

In januari 1998 nam Annick Van Driessche officieel de taak van trainer en schoolbezitter over.
In eerste instantie gaven ook Jurgen Loef en Kurt Blondeel training, later deed Annick het alleen.
De club groeide uit van een vrij kleine tot een grotere Taekwon-Do school, met een pak zwarte gordels en met prachtige resultaten op nationale en internationale kampioenschappen.
Elk jaar worden leden van Ge-Baek geselecteerd voor het nationale team, en verschillende leden groeien door naar functies binnen de federatie.

Sedert enige jaren heeft Ge-Baek een volwaardig trainersteam en bestuur, met ook een eigen jeugdwerking.

Ge-Baek werd in Lokeren Sportclub van het jaar in 2002 en 2009.

Ge-Baek

Vanwaar de naam? Ge-Baek was een bekende Generaal uit de Baek-Je Dynastie (660 AD), bekend om zijn strenge en strikte militaire discipline.
Er werd een tul naar hem vernoemd, de 12de tul, de derde vorm die wordt aangeleerd door een I°dan. Deze tul heeft 44 bewegingen.

Geef een reactie