Wat is Taekwon-Do?

Taekwon-Do is een Koreaanse krijgskunst, letterlijk vertaald als “de weg van de voet en de vuist”.

tkdTAE = alle beentechnieken
KWON = alle handtechnieken
DO = de weg, het mentale aspect waarbij hoffelijkheid, integriteit, doorzettingsvermogen, zelfcontrole en onbedwingbare geest doelstellingen zijn.

De filosofie van Taekwon-Do is gebaseerd op de ethische en morele waarden van het oude Korea, waarbij respect belangrijk is. De leerstellingen van Confucius en Lao Tzu zijn daarin onmisbaar.

 

De Do is vervat in de doelstellingen, en in de eed die elke Taekwon-Do student dient te kennen :

  • Ik zal de leerstellingen van Taekwon-Do naleven
  • Ik zal mijn instructeur en alle hogere graden respecteren
  • Ik zal Taekwon-Do nooit misbruiken
  • Ik zal streven naar vrijheid en rechtvaardigheid
  • Ik zal bouwen aan een meer vredevolle wereld

Het ITF Taekwon-Do kent ongeveer 3200 technieken. Het is een dynamische martial art, door de wetenschappelijke achtergrond een gezonde krijgskunst geschikt voor jong en oud, man en vrouw en door de bijzondere filosofie ook een werktuig voor het “normale” leven : ITF Taekwon-Do is niet enkel een sport en krijgskunst, het is een manier van leven, een “Way of Life”.

Zowel recreatie als competitie zijn mogelijk, en dit op alle leeftijden.

ITF Taekwon-Do bestaat uit verschillende disciplines :

TUL

Een tul is een opgelegde stijloefening, een patroon met bewegingen van aanval en verdediging tegen denkbeeldige tegenstanders, een goede manier om de technieken onder de knie te krijgen.
Bestaat ook in competitievorm, individueel of in teamverband.
Er zijn 24 tuls – omdat er 24 uren in een dag zijn, zoals de duur van een mensenleven t.o.v. het universum – allen genoemd naar een belangrijke persoon of een gedachtengoed uit de Koreaanse geschiedenis. Hoe hoger een student evolueert, hoe meer tuls geleerd moeten worden.
Aandachtspunten in een tul zijn het technische aspect, kracht, evenwicht, ritme en ademhaling.
Tul wordt wel eens de ruggengraat van het Taekwon-Do genoemd.

SPARRING

Sparring of matsogi is het vrije gevecht, gebonden aan welbepaalde regels en waarbij safety-equipment (handschoenen, voetbeschermers, scheenbeschermers, tok, hoofdbeschermer, mondbeschermer) wordt gedragen.
ITF Taekwon-Do is een lightcontact vorm waarbij punten dienen gemaakt te worden (KO is dus niet toegelaten), door vaak spectaculaire trappen naar hoofd en lichaam en waarbij ook de vuisten niet worden vergeten.
In sparring is vooral tactiek belangrijk.
Ook sparring bestaat in competitieverband, zowel individueel als in teamverband.

PRE-ARRANGED FREE SPARRING

Ook wel eens traditional sparring genoemd. Het is een vrij jonge discipline, demonstratief en sedert 2007 ook mogelijk in competitieverband.
Hierbij worden alle technieken uit het ITF Taekwon-Do gebruikt, vaak ook acrobatische en spectaculaire bewegingen.
Twee personen brengen een vooraf ingestudeerde demonstratie, waarbij naast het technische aspect en de kracht ook zelfcontrole zeer belangrijk is, alsook een goede kennis van het doel en gebruik van de technieken.

BREEKTECHNIEKEN

Breektechnieken maken een wezenlijk deel uit van Taekwon-Do. Niet zozeer kracht, maar vooral techniek, snelheid en het mentale aspect zijn hierin belangrijk.
Afhankelijk van het doel, kunnen breektechnieken uitgevoerd worden op breekborden, hout, dakpannen, stenen enz.

Naast deze gewone breektechnieken (uitgevoerd op o.a. examens, demonstraties) zijn er volgende disciplines :

  • Power breaking, dat ook in competitieverband bestaat : een aantal breekborden dient met enkele welbepaalde technieken gebroken te worden.
  • Special techniques, ook in competitieverband : met welbepaalde hoogte- en vertesprongen, op spectaculaire wijze uitgevoerd

HOSINSUL

Het eigenlijke doel van Taekwon-Do : zelfverdediging tegen ongewapende en gewapende tegenstanders, waarbij ook zelfcontrole, beheersing van technieken en een kennis van vitale punten belangrijk is.

VERDER NOG

Daarnaast zijn er nog de fundamental movements, gesprongen technieken (samen met de hoge trappen typisch voor Koreaanse krijgskunsten), de partneroefeningen zoals sambo, ibo en ilbo matsogi, stootkussentraining, fysieke training, strenght & conditioning, stretching en evenwichtsoefeningen, en zoveel meer.
Het hele pakket zorgt voor een betere conditie en coördinatie, meer lenigheid en dus ook een betere gezondheid, zelfcontrole en meer zelfdiscipline, meer kracht en snelheid, een beter reactievermogen en zoveel meer.

De evolutie van een Taekwon-Do student wordt duidelijk gemaakt aan de hand van de gordel (ti) die boven de dobok wordt gedragen en die tijdens een examen verdiend wordt.
De kleuren hebben alle een betekenis, en er zijn 10 kup- en 9 dangraden, omdat 9 een heilig getal is in de Koreaanse filosofie.

Geef een reactie